چگونه از کلاهبرداری در بازار آهن جلوگیری کنیم؟ + 10 روش مرسوم کلاهبرداری
احتمالا شما هم درباره کلاهبرداریهای بزرگ در بازار آهن شنیدهاید و حتی گزارش سایتهای خبری و تلویزیون در این باره را دیده باشید. متأسفانه تقلب به در بازار آهن آلات بدلیل رقابت شدید بین فروشندگان و حاشیه سود پایین، به بخشی جدا نشدنی از این بازار تبدیل شده است. مسئولین همواره در تلاش بودهاند با افزایش نظارت بر این بازار، تعداد پروندههای کلاهبرداری را کاهش دهند اما مشکل اینجاست که بسیاری از خریداران حتی از اینکه مورد کلاهبرداری قرار گرفتهاند بیاطلاع هستند و عدم پیگیری آنها باعث میشود افراد دیگری هم در دام کلاهبرداران بیفتند. در این مقاله، به بررسی روشهای مختلف پیشگیری از کلاهبرداری در بازار آهن میپردازیم تا شما با شناخت بهتر از این روشها، با اطمینان بیشتری به خرید و فروشهای خود ادامه دهید و از بروز مشکلات مالی جلوگیری کنید.
ارسال محصولات جایگزین به جای محصول اصلی
در بازار آهن، به دلیل وجود تولیدکنندگان متعدد برای یک محصول، ممکن است محصولی که برایتان ارسال میشود با محصولی که سفارش دادهاید متفاوت باشد. تشخیص این نوع کلاهبرداری میتواند دشوار باشد چرا که برخی فروشندگان سودجو تنها بخشی از بار را تغییر میدهند تا خریدار متوجه تقلب نشود؛ این افراد با ارسال محصولات درجه چند به جای درجه یک یا ارسال محصولات سایر کارخانهها، به گونهای عمل میکنند که تفاوت کیفیت به سادگی قابل تشخیص نباشد. برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری، بررسی کامل بار و ارزیابی دقیق کیفیت محصول از جمله اقداماتی است که میتواند موثر باشد. همچنین دقت کنید در فاکتور خرید شما، علاوه بر وزن، مشخصات کامل محصول دریافتی درج شده باشد. برای مثال در محصول میلگرد، تمامی کارخانهها یک نماد مخصوص به خود را دارند که بر روی میلگرد درج میشود و کارخانه تولیدکننده و روش تولید را مشخص میکند و این نماد باید در فاکتور خرید شما قید شده باشد.
فروش با قیمتی بالاتر از قیمت بازار
در بازار آهن به هیچکس اعتماد نکنید و همیشه اطلاعاتی که به شما داده میشود را از منابع معتبر و مختلف راستی آزمایی کنید چرا که برخی فروشندگان از ناآگاهی شما سوء استفاده خواهند کرد و با استفاده از نوسانات قیمت، آهن را با قیمتی بالاتر از نرخ واقعی بازار به فروش میرسانند. برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری، خریداران باید قبل از خرید، قیمتهای مختلف را از چندین منبع معتبر استعلام کنند و از خرید از فروشندگان ناشناخته و غیرمعتبر خودداری کنند.
فروش با قیمتهای کاذب و وسوسهانگیز
یکیدیگر از روشهای رایج کلاهبرداری این است که فروشندگان قیمتهای پایینتری از عرف بازار اعلام میکنند تا مشتریان را وسوسه کنند، اما در نهایت هزینه واقعی را بیشتر از آنچه در ابتدا اعلام شده بود، محاسبه میکنند. این روش مانند همان ضربالمثل معروف "آب را گلآلود کن تا ماهی بگیری" است؛ فروشندگان با ایجاد ابهام و جلب مشتریان با قیمتهای پایین، در نهایت بیشتر از مبلغ واقعی را دریافت میکنند. به عنوان مثال، ممکن است فروشندهای قیمت هر کیلوگرم آهن را ۱۰ درصد کمتر از نرخ بازار اعلام کند، اما هنگام تحویل محصول، با اضافه کردن هزینههای اضافی و جریمههای نامعلوم، هزینه نهایی را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
ارسال محصولات تقلبی مشابه محصول اصلی
در بازار آهن، ارسال محصول تقلبی یکی از روشهای کلاهبرداری رایج است که فروشندگان ناعادلانه با جایگزینی محصولات اصلی با نمونههای بیکیفیت یا تقلبی، از مشتریان سوءاستفاده میکنند. در این روش کلاهبرداری، به جای اینکه برای شما محصولات سایر کارخانهها را ارسال کنند، از محصولات تقلبی موجود در بازار استفاده میشود. حک نماد مخصوص بر روی محصولات کارخانهها به منظور مبارزه با این نوع کلاهبرداری انجام شده است اما هنوز هم میتوان در بازار محصولاتی را پیدا کرد که کاملا به محصول اصلی شباهت دارند ولی بصورت زیرزمینی تولید شدهاند. تشخیص تقلبی بودن این محصولات کار آسانی نیست و بهترین راه مقابله با این نوع کلاهبرداری، خرید از منابع معتبر است.
دستکاری در وزن بار و کمفروشی
یکی از شایعترین روشهای کلاهبرداری در بازار آهن، اعلام وزن غیرواقعی و کمفروشی است. در این روش معمولا فروشنده از شما میخواهد بار را برای وزنکشی به باسکول خاصی ببرید که همدست اوست و وزن اعلامی به شما با وزن واقعی بار تفاوت دارد. برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری، حتما بار و کامیون را در زمان تحویل دوباره وزنکشی کنید و از صحت وزن بار مطمئن شوید. یکی از شگردهای کلاهبرداری در باسکول که توسط رانندگان انجام میشود این است که بعد از تخلیه بار و در هنگام مراجعه برای وزنکشی، چرخها بطور کامل روی سکو قرار نمیگیرند و وزن کامیون کمتر از وزن واقعی نمایش داده میشود تا شما متوجه کمبود بار نشوید یا هزینه اضافی از شما دریافت کنند.
تغییر خودروی حمل بار در مسیر
در این شگرد کلاهبرداری که اخیرا در بازار آهن مشاهده شده است، فروشنده پس از وزنکشی و صدور بارنامه، مشخصات خودروی حمل بار را تحویل خریدار میدهد ولی در وسط راه، پلاک خودروی حامل بار را به خودروی مشابه دیگری که بار کمتری دارد الصاق میکنند و بار را برای خریدار ارسال میکنند. این روش کلاهبرداری هم توسط فروشندگان و هم شرکتهای باربری قابل انجام است. برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری حتما بارکشی قبل و بعد از تحویل را انجام دهید و بدون اطمینان از کیفیت و حجم باری که تحویل گرفتهاید هیچ سندی را امضا نکنید.
قرار دادن خریدار در عمل انجام شده و جلوگیری از راستیآزمایی
یکی دیگر از شگردهای کلاهبرداری در بازار آهن، جلوگیری از راستی آزمایی توسط خریدار است. در این روش راننده با قلدری از رفتن به باسکول سر میزند یا حتی ممکن است بار را بدون اجازه شما و قبل از مراجعه به باسکول خالی کند تا شما امکان بررسی وزن محصول را نداشته باشید. به یاد داشته باشید در موارد اینچنینی بهترین کار تماس با پلیس و تشکیل صورتجلسه است تا بتوانید پیگیریهای بعدی را از طریق دادگستری انجام دهید.
تاخیر در ثبت سفارش و معامله با پول مشتری
در سفارشات بازار آهن، معمولا حجم پول جابجا شده بالاست و با توجه به نوسانات قیمت، هر گونه تاخیر در تحویل کالا میتواند باعث وارد آمدن خسارت به خریدار شود. بعضی از فروشندگان متقلب، هزینه بار را از مشتری دریافت میکنند و با بهانههای مختلف از ثبت فوری سفارش شما سر باز میزنند و ممکن است با پول شما اقدام به نوسانگیری از بازارهای مختلف کنند. برای جلوگیری از این شیوه کلاهبرداری، حتما توجه کنید در فاکتور فروش، زمان تحویل کالا قید شده باشد.
فروش آهن بازیافتی به جای نو
در بازار آهن، فروش آهن بازیافتی به جای نو یکی دیگر از روشهای کلاهبرداری است که فروشندگان با فروش محصولات بازیافتی و قدیمی به عنوان آهن نو، از خریداران سوءاستفاده میکنند. این عمل میتواند منجر به کاهش عمر مفید سازهها و افزایش خطرات ایمنی شود. برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری، خریداران باید از فروشندگان معتبر خرید کنند و گواهینامههای کیفیت و اصالت محصول را درخواست کنند. بررسی دقیق محصول و استفاده از آزمایشهای کیفی میتواند به شناسایی آهن بازیافتی و اطمینان از کیفیت و نو بودن آن کمک کند.
فروش بوسیله شرکتهای جعلی و صوری
در بازار آهن، کلاهبرداری با استفاده از شرکتهای صوری یکی از روشهای کمتر رایج است که در آن فروشندگان با ایجاد شرکتهای جعلی و بدون وجود واقعی، مشتریان تازهکار را فریب میدهند. این شرکتها با ارائه قیمتهای جذاب و شرایط ویژه، مشتریان را به خرید ترغیب میکنند، اما پس از دریافت پول، هیچ محصولی ارسال نمیکنند. برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری، خریداران باید از اعتبار شرکتها اطمینان حاصل کنند، مجوزها و مدارک قانونی را بررسی کنند و از انجام معاملات با شرکتهای ناشناخته و بدون سابقه خودداری کنند.
سخن پایانی
میتوان گفت که جلوگیری از کلاهبرداری در بازار آهن نیازمند هوشیاری و دقت فراوان خریداران است.خریداران باید دقت کنند که محصولات را تنها از فروشندگان معتبر خریداری کنند، قیمتها را از منابع مختلف استعلام نمایند و قراردادهای خرید را به صورت شفاف و قانونی تنظیم کنند و مستندات لازم را جمع آوری کنید تا درصورت نیاز پیگیری کنید. همچنین، بررسی دقیق محصولات و استفاده از آزمایشهای کیفی از اهمیت بالایی برخوردار است. این اقدامها میتواند به کاهش ریسک کلاهبرداری کمک کند و خریداران را در برابر تقلبهای رایج محافظت نماید.